Vart blåser vindarna i bokbranschen?

Spotify står för en allt större del av skivbolagens intäkter. Videobutiker får slå igen när allt fler väljer att streama film och tv-serier. Hur ser det då ut i litteraturbranschen?

Den traditionella boken utmanas från många håll. Det traditionella läsandet över huvud taget, av såväl böcker som dagstidningar och tidskrifter, utmanas från många håll, och av nya medier. Samtidigt gör de nya digitala apparaterna och distributionsformerna det möjligt att ta del av böcker på nya sätt.

Ljudböckerna har gjort det möjligt att ”läsa” samtidigt som man gör något annat. De är dessutom mycket lämpliga för personer som av olika anledningar inte kan läsa. Genom företag som Storytel finns också möjligheten att lyssna på ett obegränsat antal böcker, till en fast månadskostnad, i datorn, mobilen eller surfplattan.

Det går även att läsa s.k. e-böcker i mobilen, på sin surfplatta eller i en dedikerad e-boksläsare, alltså en apparat som liknar en surfplatta, men vars skärm ska vara lika skonsam för ögonen som en tryckt boksida.

Slutligen finns det numera möjlighet att trycka upp böcker först när behovet finns, s.k. print on demand. Espresso Book Machine är en tryckpress för småskaligt bruk, som kan omvandla PDF-filer till färdiga pocketböcker. År 2007 installerades en sådan på ett bibliotek i New York. Den var kopplad till en databas med böcker som inte längre omfattades av upphovsrätten, vilket gjorde att besökarna kunde trycka upp böcker som intresserade dem.

Den digitala tekniken gör det lätt att sprida böcker, och detta oroar många förlag. Men kanske bör man betrakta den digitala tekniken som en vän istället för en fiende.

En möjlig väg framåt

Samtidigt som skivförsäljningen sjunker säljer skivbolagen allt mer av produkter med ett mervärde. Det rör sig ofta om lyxiga utgåvor, till exempel deluxe-versioner av olika album, där man även får med demos och outtakes, eller kanske en bok som beskriver arbetet med att spela in albumet. Det blir ofta ett paket på flera skivor, inte sällan förpackat i en snygg box.

Men även försäljningen av vanliga LP-skivor, både nya och begagnade, har ökat de senaste åren, helt på tvärs mot både den ekonomiska krisen och skivbolagens kris. Och det är här som det går att hitta en väg framåt, även för bokbranschen.

En gammal etablerad sanning inom bilbranschen, som kanske modifierats en aning under den ekonomiska krisen, är att de flesta biltillverkare har en marginal på mellan sju och tio procent. För BMW ska den dock vara högre, uppemot 15 procent. BMW har alltså lyckats erbjuda sina kunder någon form av mervärde, som de är beredda att betala mer för. De flesta är överens om att BMW gör bra bilar, men troligen handlar det till viss del också om den känsla av lyx som omger märket.

Det skulle kunna förhålla sig på samma sätt med böcker. Många är nog beredda att betala extra för en snygg utgåva av en bok, på samma sätt som många betalar för snygga vinylskivor även om musiken finns tillgänglig på en streamingtjänst. Branschen skulle därför kunna erbjuda lyx-print om demand av förlagens titlar. Det är bara ett sätt av flera på vilket man kan skapa mervärde för kunder och läsare.