Läser du boken, eller läser den dig?

Att läsa en bok är ett nöje som funnits med oss under lång tid, men nu när internet vuxit sig större än den fysiska världen och e-boken tagit plats kan man undra om inte böckerna, eller personerna bakom, börjat läsa av oss.

2066938-open-bookNär många tänker på en bok, eller själva läsningen, så får många en bild av att se befinner sig i en lugn miljö, bra ryggstöd och ljus och kanske en rykande het kopp te vid sin sida. De tänker även att se sitter och bläddrar och filosoferar vid olika meningar genom att lägga boken i sitt knä och fundera på vad de läst. Dock håller den bilden på att förändras. Dels genom att vi människor är mer stressade och inte ger oss tid att sjunka ner med en bok, och dels genom att ljudböcker och e-böcker börjar komma på frammarsch. Det nya blir att läsa en bok när vi är på stående fot, och då blir den än mycket smidigare om vi har boken, tillsammans med många många fler i vår smartphone eller vår padda. Men vad man måste tänka på då är att man själv kan bli läst, eller ens läsmönster kan.

Din läsmönster synas

Läser du en bok med din smarta telefon eller din padda så är chansen stor att du du läser den kommer att bli granskat för att optimera för just dig. Nätbokhandlar som exempelvis Amazon kan samla in information för att ta reda på hur du läser en bok: hur du bläddrar och hur du väljer att pausa boken. Då får man större förståelse och kan i framtiden göra bokupplevelsen ännu mer personlig för man har stora uppgifter om hur en person välj er att läsa en bok. Det är precis den utvecklingen vi går mot: ett samhälle där allt mer skräddarsys och det vi konsumenter betalar med är vår privata information och våra beteendemönster, och vi har inga val att avstå med det om vi vill befinna oss i den digitala världen. Här kan du både finna bra erbjudande till fysiska böcker, men även om du är sugen på att testa på de digitala.