Årets bästa böcker 2014

Nu är 2015 här och det har redan trillat ut nya spännande böcker man vill hugga tag i, men först gäller det att summera 2014 och vad böcker kan ge en i livet. För en bok är så mycket mer än lite bläck och papper.

3650866-handsome-male-student-picking-a-bookPå frågan om vad en bok är så finns det inget lätt eller rätt svar, utan mycket är upp till var och en, och så beroende på vad för typ av bok man just nu läser. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur en bok kan hjälpa till att låsa liv i en trädgård och göra så man får gröna fingrar. Man kan även se en bok som en väg till att utvecklas och få nya tankar genom att ta sig an olika frågeställningar som en bok tar upp – både på gott och ond. Böcker förvarar, omsluter och kan skildra verkligheten och lyfta fram röster som inte får glömmas eller tystas. Med andra ord så behövs böcker, oavsett om man ta till sig författarens ord genom en bok eller genom en ljudfil.

Axplock av de bästa

”John Williams åter­upptäckta 60-talsroman om universitetsläraren Stoner är årets läsupplevelse. Så psykologiskt mogen och nyansrik. Det går inte riktigt att säga om Stoner på ett provocerande sätt bara accepterar det som livet gör med honom – eller om han tvärtom styr mer än man kan tro.”

Dn.se har listan några godbitar ut 2014 och citatet kommer från Åsa Beckman som beskriver boken Stoner av John William. En bok som är helt fantastisk. Böcker som ”De utvalda” ”Liv till varje pris” och ”Ladvine” är andra godbitar som du kan läsa mer om och vad kritikerna anser om dem.

Ja, när det kommer till bra böcker så finns det så många bra böcker att man skulle önska att man bara kunde ligga henna och läsa dagarna i ända. Men det kanske därför böckerna har en sådan magisk plats i våra liv för vi tar oss an dem när vi har en stund över för verklig njutning.