Lyckas som frilansande bokrecensent

Om ditt främsta nöje här i världen är att läsa böcker och att skriva är jobbet som bokrecensent säkert något av en dröm. Du får ju faktiskt betalt för att göra det du gillar allra mest. Det gäller dock att vara arbetsför och visa framfötterna för att kunna bygga en karriär inom den här branschen.

Som frilansare kan du skriva för flera olika arbetsgivare och det innebär en hel del fördelar. Här kan du läsa om vad du bör tänka på för att lyckas med ditt drömjobb inklusive hur du bör gå till väga för att få uppdrag. Det är också viktigt att du sköter din ekonomi korrekt, och du kan enkelt få hjälp som frilans genom att anlita experter online. Du kan bland annat få verktyg för att kunna

  • kalkylera hur mycket du ska ta betalt
  • fakturera rätt
  • garanterat få in din lön
  • ha bra koll på dina olika uppdrag

Fördelar med att frilansa

Det roliga med att frilansa är att du är mycket friare än om du vore fast anställd på ett kontor. Du kan själv styra när och var du ska jobba och du kan fördela arbetstimmarna enligt din egen rytm. Frilansandet innebär en självständighet som är åtråvärd på flera plan, vare sig det handlar om en individ, ett stort företag eller till och med ett land. Faktum är att självständighet betraktas som så viktig att den ingår i skolverkets agenda för att ungdomar tidigt ska lära sig hur de kan göra egna arbetsplaner och våga vara individuella. Allt fler söker sig till frilansjobb och hemma-arbete enligt Dagens Industri och särskilt bland millennials finns en stark vilja att arbeta självständigt. Om du är ny inom branschen är det bra att försöka få in en fot. Du kan till exempel recensera på en egen blogg, skicka in det du skriver till olika tidningar eller försöka få ett extraknäck som assistent hos en arbetsgivare du skulle vilja skriva för.

Ytterligare en fördel med att frilansa är att du varken binder upp dig mot en, enda arbetsgivare eller lägger alla dina ägg i en korg. Det ger dig ett skyddsnät, och du kan dessutom variera dina uppdrag mer då olika klienter kommer ha olika önskemål. Du kan till exempel skriva bokrecensioner om olika genrer för en arbetsgivare, enbart om populär svensk litteratur för en annan och om ljudböcker för ytterligare en.