Att läsa om och besöka

För den bokintresserade är finns det flera städer som är intressanta i Sverige. En av dessa är givetvis bokmässans hemvist – Göteborg.

pexels-photo-113776Det var många kända författare och andra offentliga personer som besökte bokmässan i år. En av dessa var bland andra artisten och författaren Patti Smith. Hon har varit många gånger i Sverige men det är första gången hon på detta sätt kommer hit i egenskap av författare. På Bokmässan mötte hon upp den före detta ärkebiskopen KG Hammar för att ha ett samtal om ”Livet, konsten och Kärleken” enligt Patti Smith själv och som det rapporterades om i en artikel i tidningen Göteborgs-Posten. Bokmässan ägde rum mellan den 22 till den 25 september och var väldigt omdebatterad i år på grund av vissa inbjudna gäster och tidskrifter.

Temat ligger vidare i tiden och har blivit väldigt omtalat:

”Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck och näthat”, så beskriver mässan själva om årets tema – Expressen

Förutom klassiska författare finns det även andra kända namn som kunde se och höras under mässans dagar. Bland andra Carolina Klüft och Ingemar Stenmark. Den förstnämnda samtalade om ämnen som drivkrafter, motgångar, prestationsångest och självkänsla. Även det högst aktuellt i vårt samhälle.

Norrländsk litteratur i Norrskensmontern

I år var det lite av en särskild satsning på norrländsk litteratur. I en speciell monter visades bara verk av författare från de norra delarna av Sverige. Montern kallades vidare för Norrskensmontern och var ett samarbete mellan Region Jämtland och Härjedalen, Region Västerbotten samt Västernorrland och Norrbottens läns tidning. Om detta skrivs det om i Sveriges Radio bland annat.

För den som vill besöka staden under bokmässan gäller det att boka hotell i god tid. På http://www.hotellgoteborg.info/ kan man gå in och läsa om flera olika alternativ innan man bestämmer sig för vilket som passar bäst.