Bokmässan 2019 i sydkoreansk anda

2019 har bokmässan valt att samarbeta med den sydkoreanska varianten av bokmässan i Göteborg. På senare tid har sydkoreansk litteratur fått ett starkt uppsving internationellt. Författare som Han Kang, bakom succéromanen Vegetarianen, är ett exempel på en erkänd sydkoreansk författare.

Nu har det äntligen tillkännagivits vad årets fokus på bokmässan och vill man få boende i närheten är det bra att boka hotell så snart det börjar närma sig! Det blir ett samarbete mellan Sydkoreas motsvarighet till bokmässan i Göteborg, Seoul International Bookfair. Samarbetet kommer inte som en överraskning, sydkoreansk litteratur är mycket populär och författade Han Kang är kanske en av de mest kända författarna för den svenska publiken.

Göteborg i litterärt fokus

Visst är det roligt att Göteborg har fått den litterära statusen genom bokmässan, och ännu mer välkänt blir det genom internationella samarbeten som dessa. Sydkoreanska författare kan dessutom glädjas över de prestigefyllda nomineringar och priser de har fått tack vare sin begåvning och internationella erkännande:

– Sydkorea tog klivet ut på den internationella arenan efter kolonialtiden och Koreakriget, men landet har en lång historia och ett omfattande kulturarv – samtidigt som det är ett av världens modernaste länder, säger Mr. Chulho Yoon, ordförande för den koreanska förläggarföreningen Korean Publishers Association i ett pressmeddelande till Bokmässan. SVT

Han Kang har blivit mest känd för sin bok Vegetarianen. Huvudkaraktären i romanen heter Vegetarianen är kvinna och beslutar sig en dag för att sluta äta kött. Den handlar om sexuellt våld och misshandel och är en mycket gripande, mystisk bok. Hon har också skrivit boken Levande och döda, som handlar om studentprotesterna i Gwangju 1980 som blodigt slogs ner av militären.