Så väljer du surf- eller läsplatta

Funderar du på att börja läsa böcker digitalt i stället för i traditionell bokform men är osäker på om du ska välja en läsplatta eller en surfplatta? Här är några för- och nackdelar med båda varianterna för att hjälpa dig välja.

I vår allt mer digitala värld är det fler av oss som ser fördelarna med att överge det traditionella bokformatet när vi vill läsa och väljer i stället att läsa i surfplattan eller i läsplattan. Men innan man kan gå över till den digitala boken behöver du välja ut vilken av dessa plattor det är du vill använda dig av. Båda har sina för- och nackdelar.

Vad är skillnaden mellan plattorna?

För att kunna välja om du ska ha en surf- eller läsplatta behöver du först och främst förstå skillnaden mellan dessa och formulera ett syfte till varför du vill ha en sådan. Är du till exempel lite utav en bokmal är läsplattan det bästa valet då denna har längre batteritid och bättre lagringskapacitet för just onlineböcker än vad surfplattan har. Anledningen till det är för att läsplattan inte är till för något annat än att läsa i, surfplattan däremot är skapad för att surfa på – inte helt otippat kanske med tanke på deras namn. Så kort sagt kan konstateras att om du bara vill läsa och inte vara uppkopplad mot internet är det läsplattan du ska välja, och om det är en vilja att surfa och till exempel läsa nyheterna online så är det en surfplatta du ska välja.

För- och nackdelarna med en läsplatta

Den främsta fördelen med en läsplatta är kanske den viktigaste då du ska läsa böcker och det är att denna använder sig av en skärmteknik skapad att illustrera elektroniskt bläck som är skonsam för ögonen. Likaså finns läsplattorna i olika storlekar, prisklasser och i olika vikt så dessa tre saker bör du också ta hänsyn till. En tung läsplatta kan bli svår att ta med sig men en för liten platta kan vara svår att läsa ifrån. Likaså, som bland annat Expressen poängterar, så är läsplattan visserligen bra och skonsam att läsa på men duger inte till så mycket mer än det – så att spendera tusenlappar på en platta att endast läsa på kan kännas som en stor förlustaffär.

För- och nackdelar med surfplatta

Vad som är surfplattans bästa egenskap är att den kan användas både till att läsa böcker på och till att surfa eller titta på tv och spela spel på. En stor nackdel är dock att dessa inte är anpassade för att läsa en längre tid från, och om ditt främsta intresse är läsning så kanske det i alla fall är en läsplatta du bör satsa på. Något annat som kan vara till surfplattans nackdel är dess batteritid och anslutningsmöjligheter till internet. Ska du läsa länge från surfplattan kan du räkna med att batteriet inte kommer hålla lika länge som i en läsplatta eftersom surfplattan har fler bakomliggande processer igång samtidigt. Sen kan det kännas onödigt att betala för två olika abonnemang om du både har en surfplatta och en smartphone, men som tur är finns surfplattor utan sim-kort som du i stället ansluter via wifi.