Boktips

bank.låna.pengarJulen närmar sig med stormsteg och en bra julklapp till dig själv kan vara en bok som ger dig bättre koll på ekonomin. Att börja om efter jul och till det nya året är någonting som är vanligt. Det är det som kommer med nyårslöftet. Och det är en bra sak, att ha ett nyårslöfte och om du har haft svårt att få pengarna att räcka detta år – kan ”koll på ekonomin” vara det rätta nyårslöftet för dig.

Det är ju faktiskt så att det aldrig är försent att få ordning på sin ekonomi. Som det är numera kan du ju få lån, till och med om du har betalningsanmärkningar och diverse ekonomiska problem i bagaget (Exempelvis www.bluestep.se är kända för att hjälp de som hamnat i en ekonomisk knip). Det viktigaste är att du har en god ekonomi när lånet tas, vilket verkligen ger motivation till att ha koll på ekonomin. Det är dessutom extra viktigt att ha koll på ekonomin just nu eftersom det är ganska osäkert vad gäller Sveriges budget i riksdagen. Om den budget som Löfven har tagit fram idag fälls, kan de faktiskt ge långsiktiga problem på den Sverige.

En lättläst självhjälpsbok och en avancerad forskningsbok – vad föredrar du?

Vilken bok ska du då köpa för att få ordning på ekonomin? Vårt första tips är boken ”Varför har jag inga pengar?” som är skriven av Jeanette Winroth och Anders Thurfjell. Det är en självhjälpsbok som hjälper läsaren att se över ekonomin och hur man får fram en hållbar ekonomi. Detta är alltså ingen ”bli rik snabbt”-bok utan snarare en bok som ser på en långsam ekonomisk lösning utefter den egna individen. Läs mer om boken här. Du som vill avancera och läsa något svårare vad häller ekonomin bör se över om ”Le capital au XXIème siècle” kan vara intressant för dig. Det här är alltså ingen självhjälpsbok -. utan en bok där de går in på djupet av ekonomin. Det är den franske ekonomen Thomas Piketty som har samlat taxeringsuppgifter från 200 år, vilket kanske låter tråkigt – men det är det inte. Det är snarare mycket intressant eftersom hans forskning är en nyckel till varför marknaden aldrig kan lösa den ekonomisk ojämlikheten. Som sagt en mycket mer avancerad bok än vårt första alternativ.