Lyssna på böcker gratis

Hur kan du lyssna gratis på ljudböcker? Bland annat genom att lyssna under provperioden som oftast ligger på 14 dagar. Vilka är svenska folkets favoriter som uppläsare – och hur viktig är uppläsaren för berättelsen egentligen?

Gratis ljudböcker hittar du hos Ljudboksappar.com genom att ta del av aktuella rabattkoder för ljudboksappar. Det gör att du kan lyssna gratis i 14 dagar. Passa på att lyssna på de böcker du verkligen vill läsa, de nyast utkomna eller en favorit du väntat länge på. En god bok i regniga, mörka november är aldrig fel.

Böcker att lyssna på i höst

lyssna ljudbokDet finns ett enormt urval av ljudböcker att välja på ute på de olika ljudboksapparna. Vissa lyssnar på svenska, andra på engelska och väldigt många på fler språk än så. I en artikel i Café listas ett par spännande och fina böcker att ta itu med under vintern:

  • Ett annat liv – Per Olov Enquist (2008) Uppläst av: PO Enquist
  • Allas älskare ingens älskling – Per Hagman (2017) Uppläst av: Magnus Roosmann.
  • Den underjordiska järnvägen – Colson Whitehead (2017) Uppläst av: Hannah Schmitz
  • Bildhuggarens dotter – Tove Jansson (1968) Uppläst av: Stina Rautelin
  • Ett år av magiskt tänkande – Joan Didion (2006) Uppläst av: Agneta Ekmanner
  • Expeditionen: Min Kärlekshistoria – Bea Uusma (2013) Uppläst av: Bea Uusma
  • De oroliga– Linn Ullman (2016) Uppläst av: Julia Dufvenuis.

Kändisar som läser in ljudböcker är poppis

Vilka är då favoriterna i lurarna, ja alltså de som talar in böckerna så att du kan lyssna var du än är? I en artikel i Expressen går det att läsa om hur skådiseliten är populär, som Dramatenskådespelaren Reine Brynolfsson, Magnus Roosman, Julia Dufvenius, Rolf Lassgård, Helena Bergström, Mikael Persbrandt, Samuel Fröler och många fler.

I Dagens Nyheter skrivs det om hur skådespelarens röst är helt central i ljudbokens kraftigt stigande popularitet. Det har även skapat fler arbetstillfällen för skådespelare, som ju kan gå ett tag mellan sina roller och andra uppdrag. En uppläsare av en ljudbok har en viktig roll att väcka känslor hos lyssnaren, att förvandla nedskrivet språk och handling till en levande berättelse som fångar uppmärksamheten. En av de mest erfarna ljudboksinläsare är Mirja Turestedt, som även är skådespelare på Dramaten likt många av de ovan nämnda.