Till för alla

Vilka har varit populära böcker att låna på biblioteken i år? Och vad finns det mer att göra på ett bibliotek än att bara låna litteratur?

pexels-photo-1Årets Nobelpristagare i litteratur blev ingen mindre än Bob Dylan. Trots detta finns det enligt NSD inget tryck på Dylan-böcker på landets bibliotek. Normalt sett brukar efterfrågan på pristagares böcker vara stort, särskilt just efter tillkännagivandet. Det brukar strömma in folk som vill läsa deras böcker, men alltså inte så denna höst. De böcker som i lånats ut mest i Skellefteå året är vidare:

  • Upp till 9 år: Jujja Wieslander ”Mera fart Mamma Mu!”
  • 9-13 år: Jeff Kinney ”Gregs bravader”
  • Ungdomsböcker (svenskförfattare): Mats Strandberg ” Eld”
  • Ungdomsböcker (översatt): James Deshner ”I vansinnets öken”
  • Vuxenböcker (svenskförfattare): Anna Sundström Lindmark ”I skuggan av ett geni”
  • Vuxenböcker (översatt): Cleeves Ann ”Tomma luften”

Källa: Norran

Vad för olika saker kan man göra på ett bibliotek?

Det finns många fler böcker att låna på bibliotek än bara de som klassas till skönlitteraturen. För den spelintresserade finns det säkerligen en och annan bok som rör spel och spelregler. Dessutom finns det ofta Wi-Fi eller stationära datorer med internet att låna på plats. Där kan man också läsa mer om vad det nu är man söker efter, till exempel läsa på om black jack regler innan spel.

Det finns massor av mer saker att göra på bibliotek än att exempelvis låna en och annan bok. Nu öppnar allt fler ”meröppna” bibliotek dessutom, som låter besökare vara kvar efter det att personalen går hem. För på dessa sociala inrättningar kan man även läsa tidningar från olika hörn av världen, spela spel, använda internet, gå på föreläsningar när så är bestämt samt på vissa ställen, även fika. En del har idéer på att göra biblioteken till något annat än en serviceinrättning för utlåning av litteratur, att det i stället ska vara mer av en kulturell och social mötesplats, som ett socialt vardagsrum. Varför inte kulturella samtal på lunchen på ortens bibliotek? Mer om detta kan man bland annat läsa om en artikel i tidningen Sydöstran.

Det är alltså upp till var och en vad de väljer att använda biblioteken till och för, men huvudsaken är att denna inrättning finns kvar i vårt samhälle och utvecklas med det.